+359 2 93 05 625
office@igraisrazvitie.bg


бул. Братя Бъкстон 40,
София, България, 1618

Играй с Развитие и БФ Баскетбол обединиха усилия за бъдещето на играта

Над 110 млади баскетболисти участваха в тридневен „Турнир на регионите“ – съвместна инициатива на федерацията ни по баскетбол и фондация „Играй с Развитие“.

В сливенската зала „Васил Левски“ се събраха осем сборни отбора – момичета и момчета, родени 2006 година, които представяха 4-те региона – София град, София област, Родопи-Загоре и Добруджа-Мизия.

В турнира, който нямаше състезателен характер, отборите играха всеки срещу всеки. Целта – проверка на нивото на младите баскетболисти от тази възраст и натрупване на повече мачове.

Това стана пред очите на голяма част от Управителния съвет на баскетболната ни централа, начело с президента и легенда на българския баскетбол Георги Глушков.

По трима треньори придружаваха отборите, като тридневната среща бе особена полезна и за тях, предвид амбицията след време от тези момичета и момчета да бъдат сформирани бъдещите национални отбори за деца до 14-годишна възраст.

Макар турнирът да беше без състезателен характер, все пак на база брой победи най-добре се представиха София област при момчетата и София град при момичетата. Възпоменателни медали обаче имаше за всички участници, връчени им от Председателя на УС на „Играй с Развитие“ и член на управата на Българска федерация по баскетбол Александър Александров.

С неговото име е свързано и най-мащабното състезание за деца, организирано някога у нас – Националната волейболна скаут лига, провела са за пръв и уви последен път през 2016/2017 година. Тогава Корпорация „Развитие“, чийто приемник в подпомагането на детско-юношеския спорт е фондация „Играй с Развитие“, беше Генерален спонсор на лигата. По-рано тази година фондацията подкрепи и хандбалния камп и турнир в Габрово, който определи националния отбор за момчета до 16-годишна възраст.

Баскетболната ни централа и лично Георги Глушков имат твърдото намерение да продължат и надградят заедно с „Играй с Развитие“ започнатото в Сливен. Ползите са безспорни, затова вече под наименованието „Скаут лига“ догодина лятото ще бъдат събрани същите отбори, като на подобен турнир ще се види развитието им за изминалите 6-7 месеца. За декември, 2019 година е предвиден нов турнир, който вече трябва да определи и националните отбори до 14-годишна възраст.

Фондация „Играй с Развитие“ е впечатлена от сътрудничеството си с БФ Баскетбол и нейния президент Глушков и готовността им да работят активно за развитието на този спорт сред децата – единственият начин за постигане на бъдещи успехи на по-елитно ниво и за популяризиране на баскетболната игра.

В това се увериха не само треньорите и специалистите, пристигнали в Сливен, но и десетките родители, дошли от цяла България да гледат своите малки баскетболисти.