+359 2 93 05 625
office@igraisrazvitie.bg


бул. Братя Бъкстон 40,
София, България, 1618

"Играй с Развитие" и БФВ официални партньори за третата Национална волейболна скаут лига

Започва подготовката за провеждане на третата Национална волейболна скаут лига. На пресконференция пред медиите президентът на БФВ Любо Ганев и председателят на УС на фондация „Играй с Развитие“ Александър Александров подписаха договор за съвместна работа по организацията на бъдещото състезание.

Знакови фигури на българския и световния волейбол бяха в залата, за да подкрепят „най-социалния проект на Българска федерация по волейбол“, по думите на Любо Ганев.

Пламен Константинов, Владо Николов, Евгени Иванов, Тони Зетова и Мила Кьосева говориха за изключителната роля на скаут лигата за формиране на волейболна култура сред най-малките, за възможността треньорите да набележят сред тях бъдещите надежди в този спорт у нас.

Сред поканените бе и младежкият национал Георги Татаров, избран за MVP на втората скаут лига, проведена през 2016/2017 под генералното спонсорство на „Развитие“ КДА. Това уникално състезание със 72 отбора и над 1000 участница, бе и отправна точка в коментарите по време на пресконференцията. А Татаров - доказателството, че този формат е от жизнено значение за българския волейбол.

Знаков бе и фактът, че, предвид коронавирусната епидемия, това бе първата публична проява на Любо Ганев след избирането му за президент на волейболната централа. Той припомни, че скаут лигата е била включена в предизборната му програма, а с влизането на Александров в Управителния съвет на БФВ е започнала работата и по реализацията на проекта.

Той е дело на съвместната работа на екип на „Играй с Развитие“ и БФВ. Третата скаут лига ще бъде предшествана от предварителни групи, които ще отсеят 48 отбора – по 24 момчета и момичета, родени 2008 година. Същинското състезание ще започне през март 2021 година, като ще се изиграят 12 турнира (по 6 момчета и момичета), които ще излъчат финалистите в борбата за купите на скаут лигата.

Александър Александров сподели, че основната причина да приеме да стане член на УС на волейболната централа е перспективата да осъществи третото издание на Националната волейболна скаут лига. „Сънувах я“, призна той и изтъкна, че преди 4 години е бил готов да продължи без пауза след второто издание на формата, но някои несъвършенства в комуникацията му с волейболната централа тогава не са му позволили това.

Сега обаче фундаментът от предишното състезание ще е особено полезен и ще се стъпи на него в организационната работа – осигуряване на екипи за отборите, градове-домакини, спане, хранене, провеждане на турнирите.

Пламен Константинов припомни, че колкото е по-солидна основата, толкова по-сериозни ще са и успехите на родния волейбол, както и факта, че са малцина тези, които инвестират в най-малките. Тони Зетова пък си пожела и нейният син да има възможност да играе в бъдеща скаут лига.